HABERLER
Sedex Danışmanlık

A veya AB grubundan bir üye iseniz, kendinize aşağıdaki 23 sektörden AB ve B üyelerden bir en uygun tedarikçiyi (veya size uygun olan etik bir işletmeyi(tedarikçiyi) seçmeniz oldukça kolay olacaktır.

Sedex in en önemli faydalarından birisi, kendisiniz iç denetim, bağımsız denetim veya müşteri denetimi yolu ile kolayca ifade etmeniz, haksız rekabeti önleyici kurallara uygun fiyatlandırmalarla rahatça iş olanağı bulabileceğiniz dünya düzeyinde bir platformdur. Bu platform üyeleri  sosyal sorumluluk denetim kurallarına göre denetlenmeyi ve denetlemeyi kabul etmişler demektir.

Sosyal Sorumluluk Nedir?

Sosyal sorumluluk, “işletme sahip, ortak ve/veya yöneticilerinin toplumun değer yargılarına göre hareket ederek işletmelerini yönetmesi” olarak ifade edilirken; iş etiği, “işletmede çalışan herkesin tutum, karar ve davranışlarının doğru veya yanlış olduğunu” ortaya koymaktadır.

Sosyal sorumluluk, aslında bir sosyal anlaşma ve uzlaşmaya girişimi ifade ederek; “bir işletmenin ekonomik ve yasal koşullara, iş ahlakına, işletme içi ve çevresindeki kişi ve kurumların beklentilerine uygun bir çalışma stratejisi ve politikası gütmesine” yönelik eylemleri kapsamaktadır.

 

Sosyal Sorumluluk denetimleri işletmenizin müşteri tarafından SEDEX denetim kontrol listesine göre denetlenerek uygun kanıtlarla raporlanmasıdır. Müşteri bu olumlu (doğrulanmış rapora) göre kararını verir ve sedex veri tabanına girmenizi sağlar.

Peki sosyal sorumluluk denetimlerinde karşınıza neler çıkacaktır?

Bu tarz denetimler, ulusal ve uluslararası iş ve işçi güvenliği kanun ve yönetmeliklerine uygun çalışan profesyonel ekipler için oldukça kolayken, daha işçisine sigorta yapmayı bile zul gören işletmeler için ulaşılamayacak kadar zor bir hedeftir.

Gelen denetçi öncelikle “İŞ Kanunu” İş güvenliği Kanunu, İSG Yönetmelikleri, ILOYasaları vb yasalara, tedarik kurallarının sedex tarafından öngörülen kriterlere uygun olarak yapılıp yapılmadığına, işçi görüşmelerinde olumlu gözlemler bulmaya çalışır.

Burada bir danışmanlık firması ile çalışmanızın Sedex Kurallarının işletmenizde kolayca yorumlanarak işin planlanması ve yürütülmesi sürecinin hızlanmasına, komple işçi eğitimlerinin bu danışmanlık hizmeti içerisinde alınmasına faydası olacak, bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız. Danışman tarafından önerilen çalışmaların hızla yapılması halinde İsg yönetmelikleri uygulayan bir işletme için 2-3 aylık bir eğitim süreci yeterli olabilecekken, sıfırdan başlayanlar için en az 1 yıldır.

Bir örnekle gidecek olursak teorik olarak anlattıklarım, pratikte daha kolay anlaşılacaktır sanırım;

Personelinizin işletmenizde veya müşterinizin işletmesinde “Giriş-çıkış saatleri (mesailer), fazla mesailer, izinler vb” şeffaf ve doğru hesaplanarak ödenmelidir.” Denetimde en az 12 aylık verilere bakılacağı için bu tarz verileri tutmayan işletmeler için bugünden itibaren 1 yıl kadar mesai çizelgesi (imza ile girişçıkış veya PDKS kartlı geçiş sistemleri) kullanmanız halinde diğer çalışmalar tamam olsa dahi en az 1 yıl sonra denetime girmeniz daha mantıklı olacaktır.

SEDEX Denetimi Yapan Kuruluşlardan bazıları;

AAG Members
Accordia
ALGI
Bureau Veritas
Intertek
KSSA
Level Works
Partner Africa (formerly Africa Now)
Reassurance Network
RINA
Sercura Ltd
SGS
SMT Global
TÜV Rheinland
TÜV SÜD
UL – Responsible Sourcing Inc.
Wieta
WRAP

Müşteriniz bunlardan biri ile görüşerek kendisi denetçi gönderiyorsa size önceden tarih ve çeklist gönderecektir, siz kendiniz kaydolup bu denetimi geçirmek isterseniz SEDEX Üyesi bir müşteri veya müşteri/tedarikçi bulup onunla iletişime geçerek bu denetimi önce kendi kendinize (danışmanınız yardımcı olacaktır) sonra da bağımsız denetim geçirebilirsiniz.